Mar 28, 2010

Priznanja | 32. Salon arhitekture

Otvoren Salon arhitekture

Priznanje u kategoriji "Enterijer" dodeljeno je Vladimiru Anđelkoviću, Dijani Adžemović Anđelković, Dejanu Daniloviću, Ranku Pavloviću kao i glavnom saradniku Aleksandru Bogojeviću za svečanu salu osnovne škole "Svetozar Marković" u Beogradu.
Dejanu Miljkoviću i Jovanu Mitroviću za kuću-atelje vajara Mrđana Bajića, dodeljen je gran pri 32. Salona arhitekture. Salon traje do 30. aprila, a u okviru pratećeg programa predviđena je i serija razgovora, predavanja, prezentacija i radionica.
Gran pri 32. Salona arhitekture, koji je otvoren u Muzeju primenjene umetnosti, dodeljen je Dejanu Miljkoviću i Jovanu Mitroviću za kuću-atelje vajara Mrđana Bajića.
Tema ovogodišnjeg salona je "Prilagođavanje... Arhitektura plus", sa ciljem da se istakne značaj misije arhitekture u razvoju društva i kvalitet arhitektonskih rešenja.
Priznanje u kategoriji "Arhitektura" dobio je Goran Vojvodić za poslovni objekat "Anex" u Beogradu, kao i tim ARCVS koji čine Branislav Redžić, Dragan Ivanović i Zoran Đorović za rezidencijalni objekat Kaćanski u Beogradu.
U toj kategoriji dobitnici priznanja su i tim arhitekata AGM koji čine Marjan Đulinac, Borislav Petrović, Ivan Rašković, Aleksandar Tomić i Nada Jelić za Novu halu sportova u Zrenjaninu, zatim Dejan Milanović i Grozdana Šišović za objekat neprofitnog stanovanja na Novom Beogradu.
Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, za izdavačku delatnost, pripalo je priznanje kategorije "Publikacije".
Priznanje u kategoriji "Gosti Salona - delo u inostranstvu" dodeljeno je Ani Džokić, Mark Nilenu , Marjetici Potrč i Ingalili Nahringbajer za voćnu i energetsku farmu na javnom trgu, školsko dvorište i prostorije za slobodno vreme učenika u Švedskoj.
Žiri 32. Salona arhitekture je bio u sastavu: Ružica Božović Stamenović (predsednik), Milan Dimitrijević, Đorđe Stojanović, Bratislav Tošković i Snežana Vesnić.
Najviši kvalitet u arhitekturi
Predsednica Božović Stamenović je otvarajući izložbu ocenila da odabrani radovi predstavjaju najviši kvalitet u arhitekturi i da promovišu kreativnost, stav da nema malih tema, adekvatan kontekst, kao i svest o važnosti pisane forme, "jer misao prethodi delima."
Kustos izložbe Ljiljana Miletić Abramović kazala je da je ovogodišnji Salon nadmašio očekivanja s obzirom na svetsku ekonomsku krizu tokom prošle godine, a da nagrađeni radovi potvrđuju kontinuitet kvaliteta bez obzira na okolnosti.
Ovogodišnji Salon je, osim glavnog programa izložbe, privlačan zbog specijalnog gosta, arhitekte evropske reputacije Vasa Perovića iz Slovenije, kao i istoriografske izložbe koja podseća na prve dobitnike Gran pri Salona iz 1974, 1975. i 1976. godine.
Tokom trajanja Salona, u okviru pratećeg programa predviđeni su i serija razgovora, predavanja, prezentacija i radionica.
Biće održano nekoliko temata "Novi Muzeji - arhitektura novih muzeja u svetu i stanje naših muzeja", razgovor i izložba posvećeni Arhitekturi pozorišta u 20 veku, situacija - mladi arhitekt u Srbiji, predavanje o arhitekti Milutinu Borisavljeviću i studentska radionica.
Salon arhitekture će trajati do 30. aprila
tekst preuzet sa internet portala RTS-a

No comments:

Post a Comment