Mar 28, 2010

Priznanja | 32. Salon arhitekture

Otvoren Salon arhitekture

Priznanje u kategoriji "Enterijer" dodeljeno je Vladimiru Anđelkoviću, Dijani Adžemović Anđelković, Dejanu Daniloviću, Ranku Pavloviću kao i glavnom saradniku Aleksandru Bogojeviću za svečanu salu osnovne škole "Svetozar Marković" u Beogradu.
Dejanu Miljkoviću i Jovanu Mitroviću za kuću-atelje vajara Mrđana Bajića, dodeljen je gran pri 32. Salona arhitekture. Salon traje do 30. aprila, a u okviru pratećeg programa predviđena je i serija razgovora, predavanja, prezentacija i radionica.
Gran pri 32. Salona arhitekture, koji je otvoren u Muzeju primenjene umetnosti, dodeljen je Dejanu Miljkoviću i Jovanu Mitroviću za kuću-atelje vajara Mrđana Bajića.
Tema ovogodišnjeg salona je "Prilagođavanje... Arhitektura plus", sa ciljem da se istakne značaj misije arhitekture u razvoju društva i kvalitet arhitektonskih rešenja.
Priznanje u kategoriji "Arhitektura" dobio je Goran Vojvodić za poslovni objekat "Anex" u Beogradu, kao i tim ARCVS koji čine Branislav Redžić, Dragan Ivanović i Zoran Đorović za rezidencijalni objekat Kaćanski u Beogradu.
U toj kategoriji dobitnici priznanja su i tim arhitekata AGM koji čine Marjan Đulinac, Borislav Petrović, Ivan Rašković, Aleksandar Tomić i Nada Jelić za Novu halu sportova u Zrenjaninu, zatim Dejan Milanović i Grozdana Šišović za objekat neprofitnog stanovanja na Novom Beogradu.
Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, za izdavačku delatnost, pripalo je priznanje kategorije "Publikacije".
Priznanje u kategoriji "Gosti Salona - delo u inostranstvu" dodeljeno je Ani Džokić, Mark Nilenu , Marjetici Potrč i Ingalili Nahringbajer za voćnu i energetsku farmu na javnom trgu, školsko dvorište i prostorije za slobodno vreme učenika u Švedskoj.
Žiri 32. Salona arhitekture je bio u sastavu: Ružica Božović Stamenović (predsednik), Milan Dimitrijević, Đorđe Stojanović, Bratislav Tošković i Snežana Vesnić.
Najviši kvalitet u arhitekturi
Predsednica Božović Stamenović je otvarajući izložbu ocenila da odabrani radovi predstavjaju najviši kvalitet u arhitekturi i da promovišu kreativnost, stav da nema malih tema, adekvatan kontekst, kao i svest o važnosti pisane forme, "jer misao prethodi delima."
Kustos izložbe Ljiljana Miletić Abramović kazala je da je ovogodišnji Salon nadmašio očekivanja s obzirom na svetsku ekonomsku krizu tokom prošle godine, a da nagrađeni radovi potvrđuju kontinuitet kvaliteta bez obzira na okolnosti.
Ovogodišnji Salon je, osim glavnog programa izložbe, privlačan zbog specijalnog gosta, arhitekte evropske reputacije Vasa Perovića iz Slovenije, kao i istoriografske izložbe koja podseća na prve dobitnike Gran pri Salona iz 1974, 1975. i 1976. godine.
Tokom trajanja Salona, u okviru pratećeg programa predviđeni su i serija razgovora, predavanja, prezentacija i radionica.
Biće održano nekoliko temata "Novi Muzeji - arhitektura novih muzeja u svetu i stanje naših muzeja", razgovor i izložba posvećeni Arhitekturi pozorišta u 20 veku, situacija - mladi arhitekt u Srbiji, predavanje o arhitekti Milutinu Borisavljeviću i studentska radionica.
Salon arhitekture će trajati do 30. aprila
tekst preuzet sa internet portala RTS-a

Mar 9, 2010

kućni prag

Vizuelno istraživanje u kreativnom postupku projektovanja na zadatu temu

Dobro mesto

Vizuelno istraživanje u kreativnom postupku projektovanja na zadatu temu

Kakav pogled !

Vizuelno istraživanje u kreativnom postupku projektovanja na zadatu temu

Mesto neuspešnog sastanka

Vizuelno istraživanje u kreativnom postupku projektovanja na zadatu temu
kada projekcija prikriva realnost

Mar 7, 2010

32. SALON ARHITEKTURE

Na ovogodišnjem salonu arhitekture ćemo izložiti projekat multifunkcionalne sale OŠ Svetozar Marković na Vračaru.

32. SALON ARHITEKTURE od 25.marta - 30.aprila 2010 u MUZEJU PRIMENJENE UMETNOSTI u Beogradu
detaljnije...

BLOK 25 - 26 :: ŠUSTIKLA :: Specijalne konstrukcije

Istraživanje aktivacije Novobeogradskog bloka 25 i 26 u sklopu postdiplomskih studija na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Autori projekta: Vladimir Anđelković, Dijana A. Anđelković, Jelena Ristic i Tijana Jacović
u saradnji sa prof. Miodragom Nestorovićem i projektantom Beogradske arene Vladom Slavicom